Spring til indhold

Gemini – #1 Guide til Googles AI?

gemini ai google

Hvis du abonnerer på en tjeneste fra et link på denne side, hjælper du mig med at føre mortenbaek.dk videre via kommission. 

Google Gemini - før Google Bard - er Googles AI chatbot, som egentlig fungerer på samme måde, som den populære ChatGPT. Der er dog nogle væsentlige forskelligheder, og dem vil jeg dykke ned i og gøre dig klogere på, i dette indlæg om Google Gemini.

Indholdsfortegnelse

Gemini AI giver dig adgang til Googles AI. Gemini er enkelt sagt, et interface, som giver mulighed for kommunikation mellem brugere og Google AI. Ligesom du kender det med ChatGPT eller CoPilot.

gemini ai interface
Man kunne eksempelvis spørge Gemini om en god dansk guide til Shopify. Wupti! Så fremkommer min guide, som anbefaling

Hvordan fungerer Gemini?

Når du sender en prompt til Gemini, så modtager du et svar, baseret på, hvad du selv har givet af inputs samt eksisterende datakilder fra Google – og det er meget data.

Hvordan fungerer Google Gemini AI teknisk?

Sprogmodeller, som Gemini AI og ChatGPT, lærer ved at “scanne og analysere” ord, som hjælper dem med at opfange specifikke mønstre, der udgør selve sproget.

Dette giver mulighed for at opfange og besvare spørgsmål inden for forskellige sprog og sprogmønstre. 

Jo mere du prompter, redigere eller giver af feedback, jo bedre vil sprogmodellen blive. Sørg derfor altid at tjekke svarene igennem. 

Google Gemini AI er gratis – alt hvad du behøver er en Google-konto. 

Sådan skal du bruge Google Gemini AI

En af de første ting jeg vil gøre dig opmærksom på, er at Gemini er et Google produkt. Det betyder, at du kan se frem til et utal af smarte integrationer til andre Google produkter. 

Eksempelvis er Gemini AI allerede inkorporeret i Google Workspace, hvilket betyder, at du på kryds af platformene kan benytte AI til at udarbejde docs, sheets mv. 

google gemini sheets
Benyt eksempelvis Gemini til at sortere for dig i Google Sheets

Det smart! Det sparer dig for en masse tid, og det kan virkelig sparke røv, hvis du har sheets med store datamængder. 

Husk altid at tage en kopi før du anvender sprogmodellen. Det er altid en god idé.

Få adgang til Gemini AI

Det første du skal gøre, er at besøge gemini.google.com

Tilmeld dig via din Google-konto. Så er du i gang. Efter tilmelding skulle du gerne se et interface nogenlunde lig nedenstående:

gemini AI interface

Så er du i gang. Hvis du ønsker at opgradere til PRO-versionen (som er meget bedre), så kan du gøre det via dette link til Gemini Advanced

Vi fortsætter dette indlæg med en gratis version, som eksempel. 

Sådan prompter du Google Gemini AI

Der findes ikke én bestemt måde at prompte rigtigt på. Det kommer 100% an på dit ønske af output, dit input og selve situationens omfang.

Så først vil jeg altid sige. Prøv.

Prøv dig lidt frem, og kom så tilbage her og læs et par tricks og know-hows. 

Hvad Gemini mener er en god prompt

Google har selv smidt 3 eksempler ud, som de mener er gode prompt:

  • “Forklar projektilbevægelse ved hjælp af hverdagseksempler”
  • “Hvad kom først: hønen eller ægget?”
  • “Hjælp mig med at brainstorme en titel til min novelle”.

Disse ovenstående er dog eksempler på ønskede outputs, uden brugbar inputs fra dig. Udelukkende et ønske.

Så den tager altså data fra Googles store database, og smider så relevant og brugbart svar tilbage til dig.

Gode tricks til optimale prompts

Så ved altså at tilføje mere input, som sprogmodellen kan arbejde ud fra, indsnævrer du dig ind til et mere relevant og aktuelt output (svar). 

Du kunne eksempelvis tilføje yderligere til 3 ovenstående eksempler:

  • “Forklar projektilbevægelse ved hjælp af hverdagseksempler, baseret på mit datasæt omkring her (som indeholder relevant og brugbar data)”
  • “Hvad kom først: hønen eller ægget? Giv mig minimum 5 perspektiver på spørgsmålet. (Så den ikke kun giver dig den mest populære holdning til spørgsmålet)”
  • “Hjælp mig med at brainstorme en titel til min novelle”, baseret på min slutning, som jeg har skrevet her (dokument indeholder slutningen af din novelle)

Data og marketing prompts

Nu, hvor jeg primært blogger og guider dig og andre besøgende inden for digital marketing, så bliver jeg også nødt til at give nogle prompt-tricks inden for området. 

Prompts til overskrifter til email-content

Jeg har lige afholdt en webinar om [webinar emne]. Jeg vil gerne sende en række emails til deltagerne, som er [målgruppe for email listen]. Kan du foreslå idéer til emailindhold for at [mål/formål med emailen]?

Prompts til at udvikle specifikke annonceformater

Kan du lave annoncetekst til [specifikt annonceformat, fx bannerannonce, interaktiv annonce] der kommunikerer den [unikke værditilbud] ved min [produkt/service] til det [definerede målgruppe] og fremmer [specifik handling]?

Prompts til at udvikle en kalender for indhold på sociale medier

Jeg driver et [type af forretning, f.eks., fitness] fællesskab på [social media platform] rettet mod [specifik målgruppe], der ønsker at opnå [specifikt mål]. Kan du udvikle en omfattende indholdskalender for [specifik social platform] på 3 måneder, der matcher min brandtone og målgruppens interesser? Jeg ønsker, at kalenderen skal indeholde [antal indlæg] ugentligt.

Gemini er ikke et menneske

Husk, at Gemini måske lyder og kan imitere mennesker, men kan og må aldrig erstatte menneskelige kendetegn eller følelser.

  • Gemini kan ikke erstatte vigtige personer i dit liv, såsom familie, venner, lærere eller læger
  • Den kan ikke gøre dit arbejde for dig
  • Den kan ikke træffe vigtige livsbeslutninger for dig

ChatGPT vs Gemini

Både ChatGPT og Gemini er store sprogmodeller med lignende evner. De kan begge generere tekst, oversætte sprog, skrive forskellige former for kreativt indhold og besvare dine spørgsmål på en informativ måde.

Der er dog også nogle vigtige forskelle mellem de to modeller. ChatGPT er bedre til at generere kreative tekstformater, som f.eks. digte, kode, manuskripter, musikstykker, e-mail, breve osv., mens Gemini er bedre til at besvare dine spørgsmål på en informativ måde, selv om de er åbne, udfordrende eller mærkelige.

Hvilken model der er bedst for dig, afhænger af dine specifikke behov. Hvis du har brug for en model, der kan hjælpe dig med at generere kreative tekstformater, er ChatGPT et godt valg. Hvis du har brug for en model, der kan hjælpe dig med at finde information eller besvare dine spørgsmål på en informativ måde, er Gemini et bedre valg.

Jeg har skrevet en guide til ChatGPT her, hvis du vil afprøve endnu en AI sprogmodel.

Giv endelig en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

shopify logo

Få 3 dage gratis med Shopify

+ 3 måneder for kun 7 DKK

nordicway

Billig startpakke med NordicWay

Webhosting for kun 9,5 kr. pr. md.

elementor

Byg din hjemmeside med Elementor

Elementor PRO- kun 33 kr. pr. md.